tisdag 22 juli 2008

Äntligen DCD på SACD

Julafton mitt i sommaren. Dead Can Dance samtliga plattor släppta på SACD (Superaudio) i papersleevereplikor av originalomslagen på vinyl. Vilket ljud!!! Vilken förpackning!!! Man kan dessutom köpa alla i en box. Nu saknas faktiskt samlingsplattan "A Passage in Time" och låten Protagonist från 4AD's samlingsalbum "Lonely is an Eyesore" bland utgåvorna, men vem vet den som väntar på något gott...

Dead Can Dance bildades i Melbourne 1981 av Lisa Gerrard och Brendan Perry. De gjorde sammanlagt 7 studioalbum, en EP, ett livealbum och en samlingsplatta. På senare tid har även ytterligare en samlingsplatta "Wake" släpps. Bandet splittrades 1998 men sammanstrålades för en turné under 2005. Båda har under tiden gjort några soloalbum, men det är förmodligen Lisa som har haft mest framgång med sin filmmusik till bl a Gladiator.

Har från början fängslats av deras atmosfäriska mörkermusik. I mina örön låter de som en korsning av Mireille Mathieu och Frank Sinatra, som börjat spela mörkerhymner med orientaliska klanger. Ödesmättat och storlaget.

Av deras plattor är "Spleen and Ideal" och "Within the Realm of a Dying Sun" mina absoluta favoriter.








...så det är bara att bege er ut till skivaffären och tömma plånboken, för dessa är ett måste i varje skivsamling.

Inga kommentarer: